top of page

Mikä on elintarvike? Hygieniapassin sanastoa selkosuomeksi

Hygieniapassikurssi voi tuntua erityisen haastavalta, jos vasta opiskelet suomenkieltä ja lukeminen on haastavaa. Kokosimme hygieniapassikurssilla käytettävän perussanaston käteväksi paketiksi selkosuomeksi. Kun opettelet ensin perussanaston, kurssin sisältö avautuu sinulle helpommin. Näin opit uutta nopeammin ja ymmärrät ruoan turvallista käsittelyä paremmin!


Erilaisia elintarvikkeita pöydällä opi hygieniapassin sanastoa selkosuomeksiElintarvikehygienian perussanastoa selkosuomeksi

Hygienia = terveydestä ja puhtaudesta huolehtiminen


Elintarvike = kaikki ruoka ja juoma, mitä ihminen syö tai juo. Elintarvikkeet voivat olla erilaisia, kuten hedelmiä, vihanneksia, lihaa ja maitotuotteita.


Elintarvikehygienia = joukko toimenpiteitä ja sääntöjä, joiden avulla pidetään ruoka turvallisena ja puhtaana kaikissa sen valmistusvaiheissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ruokaa käsitellään ja säilytetään oikein, jotta se ei aiheuta terveysongelmia.


Kuluttaja = henkilö, joka ostaa ja käyttää erilaisia tuotteita, kuten ruokaa. Kuluttajana sinulla on oikeus saada turvallisia ja laadukkaita tuotteita.


Tuotantoketju = kuvaa kaikkia niitä vaiheita, joita elintarvike kulkee tuotannosta aina kuluttajalle asti. Tähän sisältyy esimerkiksi raaka-aineiden hankinta, valmistus, pakkaaminen ja kuljetus.


Ruokaketju = puolestaan kattaa kaikki vaiheet, joita ruoka kulkee viljelystä valmistukseen ja lopulta kulutukseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, miten ruoka kasvatetaan, kerätään, jalostetaan ja lopulta valmistetaan aterioiksi.


Elintarvikelaki = Elintarvikelailla säädetään Suomessa elintarvikkeiden turvallisuudesta ja laadusta.


HACCP-järjestelmä: HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) on järjestelmä, joka auttaa elintarvikealalla toimivia tunnistamaan, arvioimaan ja hallitsemaan riskejä elintarviketurvallisuuden kannalta.


Peruskäsitteiden oppiminen tekee hygieniapassikurssin materiaalien omaksumisesta helpompaa ja antaa vankan pohjan kielen ja käsitteiden oppimiselle. Jos haluat oppia lisää elintarvikehygieniasta ja sen perussanastosta, suosittelemme kokeilemaan Trainify-appin Hygieniapassi-kurssia! Kurssilla opit tärkeät asiat ruoan turvallisesta käsittelystä ja hygieniasta. Lataa appi puhelimeesi ja aloita oppiminen jo tänään!Comments


bottom of page